ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА СО БЕГ: Домот “Кузман” во иднина ќе се затоплува со парно

Студентскиот дом “Кузман Јосифовски-Питу” ќе го исфрли стариот начин на затоплување со нафта/мазут, кој загадува, и ќе се приклучи на градскиот топловоден систем на “Балкан енерџи груп”. За таа цел вчера директорите на Студентскиот дом и на БЕГ, Дарио Николовски и Димитар Кочовски, потпишаа меморандум за соработка.

– Домот “Кузман” е црна точка која го загадува воздухот, а со приклучувањето кон топловодниот систем ќе се елиминира овој загадувач – рече Кочовски.

Директорот Николовски им се заблагодари на министерствата за образование и за животна средина што им помагаат да го решат овој горлив проблем кој датира од 1976 година.

– Не само што повеќе нема да загадуваме, туку и ќе заштедиме 2 милиони денари годишно. Со промена на системот на греење го решаваме и еден од најголемите проблеми на студентите: непречено греење – рече Николовски.

Министерот за образование, Арбер Адеми рече дека ресорното министерство има круцијална улога во системското справување со еден најголемите предизвици: заштита на животната средина и намалување на аерозагадувањето. За заменик-министерот за животна средина, Јани Макрадули, со овој чин почнува практичната имплементацијата на Планот за почист воздух и дека нивните пресметки кажуваат дека со 230 тони мазут, колку што годишно трошеле, тие генерирале 28 килограми ПМ 2,5 честички.

(С.Бл.)

https://vecer.press/потпишан-меморандум-за-соработка-со-б/

 


Соработка меѓу Студентскиот дом „Кузман Јосифовски-Питу” и АД БЕГ

Целта на меморандумот што денеска го потпишуваме со БЕГ е воспоставување на партнерство во заложбата за поквалитетен воздух во Градот Скопје. Овој објект се загрева со мазут од 1976 година.

Студентскиот дом „Кузман Јосифовски-Питу” и АД БЕГ Скопје денеска потпишаа меморандум за соработка, со цел замена на системот на греење на Студентскиот дом од нафта за греење/мазут со приклучување кон системот на централно греење на АД БЕГ Скопје.

Директорот на АД БЕГ Скопје, Димитар Кочовски, изјави дека се работи за многу значаен објект што, како што рече,  за жал досега беше црна точка во загадувањето на Градот Скопје.

-Домот користеше мазут за греење и со приклучување кон нашиот систем. што е потполно еколошки чист, значи греење на природен гас, ќе ја елиминираме оваа точка и се надеваме ќе ги искористиме сите ресурси на БЕГ и во иднина сите вакви потенцијални и проблематични точки од еколошки аспект во Градот Скопје ќе ги елиминираме во што е можно пократок рок, рече Кочовски.

Директорот  на Студентскиот дом  Дарио Николовски нагласи дека со приклучувањето на студентскиот дом кон централниот систем на греење придонесуваат кон почиста животна средина, но и меѓу другото и ги намалуваат трошоците за греење на домот за околу два милиони денари годишно.

– Целта на меморандумот што денеска го потпишуваме со БЕГ е воспоставување на партнерство во заложбата за поквалитетен воздух во Градот Скопје. Овој објект се загрева со мазут од 1976 година. Со промена на системот на греење не само што придонесуваме за почист воздух, но го решаваме и еден од  најголемите проблеми на студентите: непречено греење, рече Николовски.

Министерот за образование и наука  Арбер Адеми рече дека ресорното министерство има круцијална улога во системското справување со еден најголемите предизвици: заштита на животната средина и намалување на аерозагадувањето, и тоа во три аспекти: првиот аспект е едукативниот карактер, вториот е научниот за да се изнајдат нови решенија при справување со овој голем предизвик, и третиот е од инфраструктурен карактер. Но, и дека се превземаат активнности во насока за подобрување на инфраструктурата се со цел да се заштити животната средина.

Заменик министерот за животна средина и просторно планирање  Јани Макрадули нагласи дека со овој чин почнува практичната  имплементацијата на Планот за почист воздух и дека нивните пресметки кажуваат дека со 230 тони мазут, колку што годишно трошеле, тие генерирале 28 килограми ПМ2,5 честички.

-Наш приоритет во рамки на Планот се работните простории каде луѓето најмногу време поминуваат. Приоритет во најзагадените општини Скопје, Тетово, Куманово Гостивар и Струмица ќе интервенираме и во основните училишта. Секоја општина ќе си определи кое училиште припаѓа на најзагаден дел и ние ќе интервенираме со наши средства во рамки на планот, рече Макрадули.

https://www.slobodenpecat.mk/makedonija/sorabotka-megu-studentskiot-dom-kuzman-josifovski-pitu-ad-beg/

 

 

 


За првпат во Северна Македонија и граѓаните ќе можат да си ги проверуваат мерила за топлинска енергија и проток на вода

Балкан енерџи груп (БЕГ) набави лабораторија за испитување на мерила на топлинска енергија и проток, која засега е единствена од ваков вид во Северна Македонија, со што и граѓаните и фирмите првпат ќе имаат можност да направат проверка на своите броила со кои се мери потрошувачката на топлинска енергија и вода.

Најголем корисник на оваа лабораторија се очекува да бидат компаниите кои ги грeат скопјани, како БЕГ, ЕЛЕМ Енергетика, Топлификација Скопје Север, како и јавните комунални претпријатија. Исто така, преку оваа лабораторија, корисниците на нивните услуги, било да се граѓани или фирми, кои од некоја причина се сомневаат во исправноста на мерилата поставени во нивните домови и комерцијални објекти, лично ќе можат да се уверат во исправноста на броилата.

Технички, со опремата која е набавена ќе може да се испитуваат, механички, ултразвучни и електромагнетни водомери за ладна и за топла вода, сензори за проток на вода, отпорнички термометри и термометри со течност во стакло, како и компактни и раздвоиви мерила на топлинска енергија.

Една од придобивките на новата лабораторијата, засега единствена од овој вид во земјава, е што БЕГ ќе ги намали трошоците за испитување на мерилата кои до сега се испитуваа во странски лабаратории.

Во исто време, се овозможува заштеда на средствата и на други компании, особено на претпријатијата кои се бават со снабдување со вода и ќе придонесе за подобрување на квалитетот на услугите испорачани кон граѓаните.

КОНТАКТ:

Адреса: ул. 515 бр.8, Гази Баба, 1000 Скопје, Северна Македонија

Е-пошта: laboratory@balkan-energy.com.mk

Контакт: +389 2 5514 031